Vara este aproape, temperaturile sunt în creștere. În curând, canicula va fi cuvântul cel mai des folosit de către meteorologi. Cum putem avea temperaturi plăcute în interiorul caselor noastre fără a încărca inutil nota de plată pentru curentul electric?
1. Umbriri
Zonele cele mai însorite dintr-o casă sunt cele orientate către sud. Din acest motiv, de cele mai multe ori, acestea sunt zonele unde întâlnim cele mai multe ferestre, proiectanții încercând să lase o cantitate cât mai mare de lumină naturală să pătrundă în casă. Cu toate acestea, pe timpul verii, o cantitate foarte mare de căldură va pătrunde prin aceste zone. Jaluzelele sunt o metodă ieftină și eficientă de a reduce cantitatea de căldură ce intră în cameră. O atenție deosebită trebuie acordată și închiderii ferestrelor pentru a împiedica ieșirea aerului rece și intrarea celui cald din exterior.
2. Închideți ușile
Spațiile deschise pot fi greu de răcit, așa că dacă există camere în care nu stă nimeni în perioada zilei (dormitoare, băi etc), închiderea ușilor spre aceste încăperi face ca aparatul de aer condiționat să muncească mai puțin pentru a păstra temperatura scăzută doar acolo unde este nevoie de ea.
3. Deschideți ferestrele
Când temperatura exterioară devine mai mică decât cea din interior, deschideți ferestrele și lăsați ventilarea naturală să răcorească locuința.
4. Izolați pereții
Un perete corect izolat, vă va reduce factura de gaz/electricitate atât vara cât și iarna. Dacă locuiți într-un bloc nereabilitat termic, puteți monta izolația (de obicei polistiren) la interior. Chiar și 2 centimetri pot aduce o îmbunătățire vizibilă a confortului.
5. Izolați tavanul
Dacă locuiți într-un apartament poziționat la ultimul etaj, majoritatea căldurii va intra prin tavan. Aveți două variante: izolarea la interior (ca și în cazul pereților) – destul de eficient însă pierdeți câțiva centimetri din înălțimea camerei, iar în cazul apartamentelor în blocuri ceva mai vechi asta poate fi chiar deranjant. A doua variantă este ca, de preferat odata cu reabilitarea terasei (în principal pentru hidroizolare), să se realizeze și o termoizolare corespunzătoare. 15-20 centimetri de material termoizolant va schimba radical confortul apartamentului dumneavoastră, precum și facturile pentru utilități.
6. Plantați copaci
Casa cea nouă frumos proiectată și cu ferestre generoase orientate către sud este o plăcere iarna, dar poate fi un chin vara. Plantați câțiva plopi sau stejari care, prin umbra pe care o fac, vor scădea temperaturile în timpul verii, lăsând soarele să intre în camere pe perioada iernii.
7. Îngrijiți aparatele de aer condiționat
Eficiența instalațiilor este influențata puternic de felul în care acestea sunt îngrijite. Nu uitați să curățați frecvent filtrele aparatelor de aer condiționat, recomandat fiind să apelați la serviciile unor profesioniști pentru curățarea și igienizarea în profunzime a acestora la începutul fiecărui sezon cald.
8. Aerisiți
Ați ajuns acasă iar aerul în camera din mansardă este sufocant? Nu vă grăbiți să porniți imediat aparatul de aer condiționat! Deschideți larg ferestrele și lăsați aerul cald să iasă din cameră. În acest fel, veți economisi energie și temperatura va ajunge mai rapid la cea pe care o doriți.
9. Ventilați
Porniți sistemele de ventilare- hote și ventilatoare – în spațiile unde se produce multă căldură (de obicei bucătării și băi) concomitent cu închiderea ușilor spre restul casei. Astfel, aerul cald iese mai ușor și nu influențează temperatura altor încăperi.
10. Reduceți umiditatea
Când aerul este cald și umed, simți că nimic nu te poate răcori. Aparatele pentru dezumidificare sunt foarte bune, însă nu uitați să împiedicați aerul deja umed din băi și bucătărie să intre în restul casei. Ventilarea suficientă și închiderea ușilor către alte încăperi este soluția cea mai la îndemână în această situație.